Assalamualaikum and Hi.
Hari tu aku baru sudah baca novel 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate. And kat dalam novel tu ada Hlovate sertakan resepi peach cobler. So, aku decide nak share resepi tu kat sini. Why not kan? Nanti kalau ada orang yang nak try buat bolehlah rujuk blog aku ni. Kan? Hehe.
Oh, ya. Sebelum aku share resepi ni, aku dah try dah buat based on resepi yang ada dalam novel tu and memang menjadi. Sedap pun sedap. Hehe. Well~ Masakan sendiri memanglah kena puji. Tak gitu? Muahahah XD
So, here is the recepi. Enjoy reading ^_^
RESEPI : PEACH COBLER
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
275g mentega
3/4 - 1 cawan susu segar
1 tin buah pic
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula
Hari tu aku baru sudah baca novel 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate. And kat dalam novel tu ada Hlovate sertakan resepi peach cobler. So, aku decide nak share resepi tu kat sini. Why not kan? Nanti kalau ada orang yang nak try buat bolehlah rujuk blog aku ni. Kan? Hehe.
Oh, ya. Sebelum aku share resepi ni, aku dah try dah buat based on resepi yang ada dalam novel tu and memang menjadi. Sedap pun sedap. Hehe. Well~ Masakan sendiri memanglah kena puji. Tak gitu? Muahahah XD
So, here is the recepi. Enjoy reading ^_^
RESEPI : PEACH COBLER
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
275g mentega
3/4 - 1 cawan susu segar
1 tin buah pic
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula
1. Cairkan mentega di dalam ketuhar dengan
suhu 190oc (375oF). Gunakan bekas kaserol 13x9x2 cm.
2. Adun tepung, gula, soda bikarbonat di
dalam bekas berasingan.
3. Masukkan susu segar pada adunan kering dan
gaul sebati hingga tidak berketul-ketul.
Cara 1 :
i) Tuangkan adunan
ke dalam bekas kaserol berisi mentega air.
ii) Siramkan jus pick
e atas adunan.
iii) Susun pic di
atas adunan.
iv) Taburkan serbuk
kayu manis dan gula.
Cara 2:
i) Susun pic di
atas mentega air di dalam bekas kaserol.
ii) Tuangkan adunan
ke atas pic.
4. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 175-190oc
(350-375oF) selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga menjadi perang
keemasan.
5. Sedia untuk dihidang.
Okay, dah siap! Hope resepi ni membantu korang yang nak cuba tu, ya? Dah cuba tu jangan lupa beritahu aku. Eyh? Hehe XD
K,dah bai.. Assalamualaikum...
Thanks for reading this entry ^_^
No comments:
Post a Comment