Saturday, 25 June 2016

Review: Novel Rooftop Rant by Hlovate



Assalamualaikum semua :')


Februari Lepas aku ada baca novel Rooftop Rant. So, entry kali ni aku nak bagi review sikit pasal novel ni. Aku tahu dah ramai orang baca novel ni and buat review pasal novel ni. Almaklumlah, novel ni sebenarnya dah lama diterbitkan. Novel yang aku beli ni yang keberapa belas entah diulang terbit, aku tak pasti. Tapi yang aku tahu, Rooftop Rant ni novel lama. But, still novel ni ada peminatnya yang tersendiri. Well, novel Hlovate kan? Mestilah best.

Ok, malas tulis panjang-panjang. Nanti korang bosan pulak baca. Enjoy reading, ya >_<

***



lontarkan
...kalau tidak ia meracun
kongsikan
...walau hanya pada awan-awan

Mereka berbicara di atas bumbung
Episod hidup memang berbeza, tapi cerita mereka masih selari

Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan
apa yang dia tak mampu!

Hidup tak selalunya lawa
Tak selalunya ada pelangi
Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada
Kadang-kadang... bilamana 'malapetaka' itu datang,
terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
Rasa macam dah tak mampu bangkit
Rasa macam dah tak mampu hela nafas

Dengarkan HLOVATE berbicara:
tentang hikayat Rooftop Rant dari pucak Wisma Topaz ini...
tentang Trisy dan Jade...

tentang bukit yang sayup di depan
tentang angin yang membawa salam di belakang
tentang lang sewah yang berlegar melayah di atas
tentang deretan kenderaan yang bersesak-sesak di bawah

dan mereka terus bercerita...
sesudah berani meruntuhkan tembok hati dan dinding rasa

mampukah dibeli tangga-tangga untuk mencapai cita-cita?

ini cerita sebuah bicara
bicara bumbung namanya...

***

Rooftop Rant.
Kalau dulu bila baca tajuk ni dengar macam pelik je.
Sangat pelik!

Rooftop Rant?
Apa tu?
Sejenis makanan ke?
Ataupun bangunan.

Itulah soalan yang telah aku ajukan kepada diri aku sendiri.

Tapi...
Bila aku dah baca novel ni sendiri,
Baru aku tahu apa itu Rooftop Rant.

Rooftop - Bahagian paling atas bangunan (Bumbung)
Rant - Berhujah dengan berapi-api

So, the conclusion is :

Rooftop Rant = Hero dan heroin novel ini rant di rooftop.

---

Novel ini mengenai seorang Batrisya = Trisy dan Zaid = Jade.

"We are in the same boat but in the different cabin." -Jade

Kisah mereka berdua hampir sama, tapi jalan ceritanya berlainan.


Trisy.
Seorang gadis berusia 16 tahun.
Anak orang kaya.
Tinggal di rumah besar.
Tapi itu semua langsung tak memuaskan hatinya.
Dia kaya harta.
Tapi miskin kasih sayang.

Ibu dan ayahnya sangat sibuk dengan kerja masing-masing.
Jarang berada di rumah.
Jika ada pun, mereka berdua pasti akan bergaduh.
Dan perkara itulah yang membuatkannya rasa sangat serabut.

Trisy ada seorang abang dan dua orang kakak.
Jazz.
Rina.
Tati.
Tapi, ketiga-tiga mereka semuanya tinggal di rumah yang berlainan.
Mereka tak nak tinggal dengan ibu dan ayah mereka sebab mereka serabut.
Dan, tinggallah Trisya dan Buk Jah berdua di rumah tu.
Memecahkan hening di banglo dua tingkat yang mewah tu.


Jade.
Anak kepada seorang pengetua dan suri rumah.
Mempunyai seorang abang dan adik lelaki.
Dia sering dibandingkan oleh abang dan adiknya.
Dibandingkan dengan taraf pendidikan dan akhlak.
Jade cuma menuntut di sebuah kolej swasta.
Manakala abang dan adiknya pula merupakan mahasiswa di IPTA terkemuka Malaysia.

Jade.
Seorang kartunis.
Melukis itu minatnya.
Mindanya penuh dengan imaginasi.


Trisy dan Jade.
Berkenalan tanpa dirancang.
Off-handed. Deadpan.

Trisy pengsan ketika berada di atas rooftop Wisma Topaz.
Pengsan kerana kekurangan gula di dalam badan.
Hypoglicemic.
Dan, Jade adalah penyelamatnya.
Jade membawanya ke sebuah klinik yang berpusat di bangunan Wisma Topaz itu juga.

Dan, cerita mereka bermula.
Ranting at the rooftop.
Sharing story and feeling.
Kidding and joking together.

"We're in the same boat but in different cabin." -Jade

Kisah mereka sama, tapi masih ada bezanya.


Selepas 3/4 bulan berkenalan, mereka terpaksa berpisah.
But, berpisah dengan suatu niat yang baik.
Trisy dihantar oleh ibu dan ayahnya ke Johor = Kampung ayah.
Dan, Jade masih setia berada di KL.


Hari berganti hari.
Minggu berganti minggu.
Bulan berganti bulan.
Dan, tahun berganti tahun.

Akhirnya, 5 tahun sudah berlalu.


Sepanjang 5 tahun itu, Trisy selalu mengirim surat kepada Jade.
Menceritakan segala kisah yang telah dilaluinya.
Jade pula membalasnya dengan melukis komik dengan team Hah Ha!


Kemudian masa berlalu.


Kisahnya berakhir dengan perkahwinan antara Jade dan Trisy.

Jade sudah tidak dibandingkan lagi dengan abang dan adiknya.
Dia kini berjaya dengan kerjayanya.
Menjadi seorang kartunis.
Menulis dan melukis komik.
Dan memberi inspirasi kepada seluruh penduduk bumi.
Jade...
This is your eternal happiness.

Trisy pula makin selesa dengan hidupnya.
Trisy yang 22 tahun bukan lagi seperti Trisy yang 16 tahun dulu.
Trisy sudah berubah.
Berubah kepada seorang gadis yang lebih baik.
Keluarganya juga sudah bercantun kembali.
Walaupun not-so-call happy family.
Trisy...
Ke mana sahaja kau pergi, kau tidak lagi keseorangan.


---

Terima kasih kepada atuk, nenek dan pak su kerana telah mengubah Trisy.

Terima kasih Trisy kerana telah merealisasikan impian Jade.

Terima kasih Hlovate kerana telah menulis novel ini.

Dan, terima kasih Ya Rabb kerana telah mengilhamkan idea ini kepada Hlovate.

Terima kasih.


---

Sedih.
Aku menangis.

Aku faham perasaan Trisy.
Ada family macam tak ada family.

Aku faham.

"Tapi kadang-kadang berjauhan dengan family itu lebih baik." -Hlovate

Sebab Trisy berubah selepas tinggal bersama atuk, nenek dan pak su -nya.
Ketika dia tinggal serumah dengan ibu dan ayahnya, hidupnya hancur.
Musnah. Barantakan.
Perbezaan yang sangat ketara.
Lebih 360o.


---

You call it boring
You call it drama
You call it cliche
You call it to mush spice
as for me,
I call it life
Welcome aboard.
~Hlovate

---

Hlovatulis...

                        "...ini hikayat sebuah bicara
                        bicara bumbung namanya..."

Al-Ankabut (29:2): Adakah mereka merasakan mereka telah beriman sekiranya mereka belum diuji?

            Ayat yang dipegang mengubat luka bila hati diuji. When faith is put at test. Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar. Itu janji-Nya.

            Hidup tak selalunya indah
            Tak selalunya ada pelangi
            Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada
            Kadang-kadang... calamity tu datang dan waktu tu rasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
            Tapi walau apa pun yang jadi... ingat apa yang Dia selalu pesan
            Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu

Kami tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kasanggupannya. Ia mendapat pahala (daripada kebajikan) yang diusahankannya dan ia mendapat seksa (daripada kejahatannya) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau hukum kami, janganlah Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." (al-Baqarah: 26)

            Dan bila kita rasa dah sungguh-sungguh tak lalu hingga wishing for penamat hayat....
            Pun Allah dah bagi cara-cara nak hadapi.

            Narrated from Anas: Rasulullah bersabda; 'None of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if he cannot, but long for death, then berdoalan, "Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me." (Sahih Bukhari 86351- O.P.362)

            Tapi jangan pulak kita mendoakan dipercepatkan mati pulak. Ini hanyalah kalau things're too much to bear. Mohonlah pada Allah untuk dilapangkan dan dipermudahkan urusan. Allah tu dekat.

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang aku, Maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. (Al-Baqarah: 186)

            No matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave your Love Letter's Compilation (i.e kita punya the Ultimate Life Manual, the Quran). It is the thread to sanity even if everything else failed.

            Life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places bak kata Hemingway.

            Dan betul... things are easier said than done
            Berat mata yang pandang, berat lagi bahu yang pikul
            Yakinlah pada Dia

May Allah bless
31012006_TJ
1630:11102008_TJ

***

Enjoy the quotes ^_^

"Some says chocolate will make you feel better, no matter how bad your state is."
~Hlovate, Rooftop Rant

"We can't have everything in life."
~Hlovate, Rooftop Rant

"There're sometimes when strangers are like family, and family are like strangers."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Two heads are better than one in brain storming."
~Hlovate, Rooftop Rant

"We'll never miss the water till the well runs dry."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Don't hurt to dream. Dare yourself to dream and dare yourself to fulfil it."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Live well or live hell, you choose. And it's you who decide whether the glass is half-full or half-empty."
~Hlovate, Rooftop Rant

The walls that we buils around us to keep out the sadness also keep out the joy.
~Jim Rohn

"When your heart is full of love, you'll see more of the beauty side of life."
~Hlovate, Rooftop Rant

"There are no more than what meet the eyes."
~Hlovate, Rooftop Rant

Kadangkala kita buta dengan keadaan keliling. Mata hanya bertumpu pada diri sendiri dan permasalahan yang terasa mengikat. Dan hanya itu sahaja. Bila mata dibuka dan mula menilai semula hidup jika dibandingkan dengan kisah orang lain, ada perkara yang patut disyukuri. Sebab memang tak ada manusia yang ada hidup yang sempurna. Hanya cara menilai dan menerima apa yang berlaku dalam hidup itu yang akan menentukan kita nak merasa derita atau bahagia. Live well or live hell? You choose. Your choice.
~Hlovate, Rooftop Rant

"Penderitaan sudah membantu kita untuk mencapai suatu batas yang tidak pernah dibayangkan."
~William James

"The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all."
~Hlovate, Rooftop Rant

Betul, kita belajar dengan ujian dan dugaan. Kita membesar dengan ujian dan dugaan. Kita dewasa dengan ujian dan dugaan. Kita matang dengan ujian dan dugaan. Hatta kita belajar untuk terus hidup juga dengan ujian dan dugaan. Dan kadang-kadang ujian dan dugaan itu bukan hanya kepayahan. Kesenangan pun satu ujian.
            "Kadang Allah menganugerakan nikmat dengan cubaan walaupun sangat       besar. Dan sudah menguji sesetengah kaum dengan nikmat."
            -Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni, La Tahzan, Jangan Bersedih, Don't Be Sad
Sebab kesenangan dan nikmat boleh buat orang lalai. Boleh buat orang lupa diri. Boleh buat orang lupa segalanya.
~Hlovate, Rooftop Rant

"Everything has its pros and cons. Dan manusia memang tak akan pernah puas hati dengan apa yang dia ada. It really depends on how the people take it."
~Hlovate, Rooftop Rant

Allah yang memegang hati. Allah yang membolak-balikkan hati. Allah yang memberi petunjuk dan hidayah. Allah yang mengetuk pintu hati untuk berubah. Berubah ke arah yang lebih baik atau sebaliknya. Berubah ke arah pencahayaan atau kesihatan. Allah juga yang memalingkan diri kalau kita yang terlebih dulu memalingkan diri daripada Dia yang patut disembah.
~Hlovate, Rooftop Rant

Bercita-citalah! Pancangkan cita-cita itu setinggi mungkin. Iringi dengan kesungguhan, perjuangan dan perngorbanan untuk mencapainya. Ingatlah, impian adalah titik mula gerak langkah kita, kesungguhan dan keyakinanmu bakal menentukan titik akhirnya.
~Hlovate, Rooftop Rant

"Rasulullah bersabda yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari: Dan jika kalian meminta kepada Allah, maka mintalah syurga firdaus, sebab ia adalah syurga yang paling tinggi."

Kadang-kadang kita tak berapa nak sedar pun sebenarnya bila kita berubah. Dan kadang-kadang tak berapa nak sedar pun apa yang sebenarnya membuatkan kita berubah. Mungkin hanya orang keliling yang lebih dapat merasa dan melihat akan perubahan tu.
~Hlovate, Rooftop Rant

"Sometimes, when nobody gives a damn when you're crying, you'd better start laughing. Thought bitterly. Because you've nobody but yourself."
~Hlovate, Rooftop Rant

To hate others is ugly,
To hate yourself is uglier.
~Hlovate, Rooftop Rant

"It's much easier to spill to a stranger, spares the stigma and the judgement."
~Hlovate, Rooftop Rant

"It's much easier to be understood by somebody who has been there and done that."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Everybody has skeletons in their closet."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Reality hurts, truth bites, living kills, today tortures and yesterdays are just as bad, what else's new? The only comfort is knowing we're proudly smart enough to live life the way we want it, though others'll never fail to try to screw it for us, we prove them wrong. Again and again."
~Hlovate, Rooftop Rant

"A friend can be a good psychologist, but sometimes I doubt it vice versa."
~Hlovate, Rooftop Rant

"There're times when we want to be vulnerable though how thick skinned we appear."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Believing in God's love, live on because of His love, nothing can beat that, I know you'd agree."
~Hlovate, Rooftop Rant

"Kawan ialah seseorang yang kita selesa dengan dia. Yang kita rasa akan terima kita seadanya. Good and bad. Yang akan berdiri sebelah kita walaupun Taufan Andrew datang nak sapu. Walaupun come hell or high water."
~Hlovate, Rooftop Rant

Hubungan antara manusia dengan perasaan memang kompleks. Manusia... Kadang-kadang tak begitu perasan dengan apa yang ada di depan mata. Tambahan pula kalau hal-hal yang melibatkan hati dan perasaan.
~Hlovate, Rooftop Rant

Definisi untuk "the other half"?
=When we're better when we're with them.
~Hlovate, Rooftop Rant

Life is a matter of learning anyway. To get the best out of the deal is to get the best partner.
~Hlovate, Rooftop Rant

***

Sebenarnya aku nak tulis banyak lagi pasal novel ni, tapi aku tak tahu nak tulis macam mana. Aku tak tahu macam mana nak share cerita ni kat blog. Aku tak tahu. Sebab itulah, kalau kau tak pernah lagi baca novel ni, kau kena jugak cari, beli dan baca sebabnya novel ni saaaaaaaaaaangat best! Sungguh, aku tak tipu.

Novel ni ajar aku betapa pentingnya family, agama (islam) dan teman dalam kehidupan kita. Novel ni ajar aku tentang kehidupan. Novel ni ajar aku tentang manusia. Novel ni ajar banyak perkara. Novel ni beri banyak pengajaran. Memang tak rugi kalau baca novel ni. Vocabbulary pun bagus :) Kalau kau ni jenis yang kurang pandai dalam BI and malas nak belajar BI secara formal, bolehlah baca novel ni. It gonna helps you a lot. Seriously!

And one more thing, aku suka setiap novel yang Hlovate tulis termasuklah novel ni because she tells me something new. Such as songs.. Dulu, aku tak tahu pun pasal group Metallica. Aku tak kenal pun siapa tu Bethoven and aku tak sangka pulak yang Butterfinggers tu sebenarnya group dari Malaysia. And secara jujurnya, aku tak tau pun yang Butterfinggers tu wujud. Seriously, aku tak expect pun yang Loque which is ahli kumpulan Monoloque  tu rupa-rupanya bekas ahli kumpulan Butterfinggers. Serious ar...

Awok, awok bace eyh novel ni. Saye dok pakse tapi saye suroh je. Beh (best) ngak (sangat) awok kalu awok bace novel ni. Dok rugi ssiket (sikit) pong. Betoo (betul) ! Saye jaming!!

K, bye bye. Assalamualaikum.

Thanks for reading, all ^_^

Throwback zaman Sekolah Rendah Dulu-Dulu



Nota keyboard : Entri ini memang mungkin panjang. Jadi, jangan baca kalau kau bukan seorang yang suka membaca. Sekian, terima kasih. Btw, selamat membaca kepada manusia yang rajin dan suka membaca. Have a nice day ahead. Sincerely yours <3




:) :D ;) ;D




Assalamualaikum & hai semua ^_^





Hari ni aku rasa macam nak throwback balik je zaman-zaman sekolah rendah yang dah 2 tahun 5 bulan aku tinggal. Nak throwback balik zaman kegemilangan aku dulu tu sebab bila aku masuk sekolah menengah, aku dah tak gemilang. Sobs! Untuk pengetahuan engkorang semua, masa aku sekolah rendah dolu-dolu, aku hebatlah jugak tau. Hehe. Hebat macam mana? Haa, meh sini aku nak citer.



Masa sekolah rendah dolu-dolu, agak banyak jugaklah anugerah yang aku peroleh sama ada dalam kurikulum mahupun kokurikulum. Kira macam pelajaran dan aktiviti sukan aku ni tak seimbang manapun lah dolu. Dua-dua hebat, dua-dua mantop. (Kenapa aku rasa macam dah bangga diri ni? Hiks!)



Zaman sekolah rendah dolu-dolu (macam dah lama je zaman tu berlalu bila gandakan perkataan dolu-dolu), aku ni antara student yang aktif sukan la. Kalau ada pertandingan sukan apa-apa, mesti ada nama aku terselit walaupun tak selalu dan bukan dalam semua acara.



Dolu-dolu aku memang minattttt sangat sukan dan bersukan, sebab itulah kulit aku dulu gelap macam arang. Cuma sekarang ni aje cerah lah sikit sebab aku dah tak bersukan. HUHU. Nak berjemur tengah panas pun aku tak berani yer, apatah lagi nak bersukan macam dolu-dolu. Huu, tak sanggup! Nanti naya je kulit muka aku bertambah gelap. OH! I'm so trauma and fobia with that "gelap & dark" word. (Ai em so ngade! K, ai know.)



Zaman sekolah rendah dulu, aku ni merupakan pemain hoki sekolah aku. Sebab itulah aku minat hoki. Faizal Shaari & Fitri Shaari! Oh, God!  Banyak jugak ar 'kejayaan' yang aku dapat dengan bermain hoki ni. Sila rujuk gambar di bawah.








Antara sijil-sijil hoki and medals yang aku dapat sepanjang 3 tahun bermain hoki. Sebenarnya, ada lagi sijil hoki aku, tapi banyak sijil yang hilang. Sobs! Untuk pengetahuan engkorang, aku start main hoki masa darjah 3.



Sepanjang bermain hoki tu, aku dapat jadi JOHAN sekali semasa mewakili sekolah untuk peringkat daerah, lepas tu NAIB JOHAN sekali dalam pertandingan hoki peringkat negeri dan 5 kali dapat tempat KETIGA. Satu daripadanya semasa mewakili daerah untuk peringkat negeri and yang lain semuanya wakil sekolah untuk peringkat daerah.



Nak kata bangga tu, ialah, banggalah banyak sikit. Siapa tak bangga kan? Pagi petang kot aku pi berlatih hoki. Bila ingat balik, macam orang gila pun ada jugak aku ni dolu-dolu sebab main hoki tengah-tengah panas. Tapi, itulah. Perkara gila itulah yang aku minat sesangat tu.



Untuk pengetahuan engkorang, aku juga ada sijil ni, tengok gambar bawah.


 

SIJIL HOKI WAKIL NEGERI PERINGKAT KEBANGSAAN. Tiap kali tengok sijil ni, mesti aku rasa macam nak senyum je. HukHuk ;)



Sebenarnya, aku tak pernah pun wakil negeri Terengganu dalam sukan hoki ni. Setakat wakil daerah tu ada ler. Sijil ni coach aku copy yang kawan aku punya sebab masa darjah 6 dolu-dolu (dah berapa kali aku ulang perkataan dolu-dolu ni?) aku ada minta untuk masuk ke sekolah sukan untuk tingkatan satu, so coach aku berilah sijil ni kat aku. Katanya, mudah sikit untuk diterima masuk. But, lastly, aku stuck kat sekolah agama. Bila dapat tawaran ke sekolah sukan yang aku mintak tu, aku reject je. Impian untuk jadi atlet pun terkubur begitu sahaja. Sobs! Begitulah ceritanya.

Selain itu (Perhatian! Ini ayat sasterawan), aku pun pernah masuk pertandingan olahraga tau. Antaranya, lumba lari 100m, 200m, 4x100m, 4x200m, lompat tinggi and lompat jauh. And, semua pertandingan yang ada perkataan 'lumba lari' tu ,semuanya aku dapat tempat ketiga tetapi untuk peringkat sekolah ajelah. Hehe >_< (Alah! Baru acah-acah nak bangga -_-) Peringkat daerah tak menang pun. Sobs! Lompat tinggi pulak seingat aku, aku dapat tempat keempat masa tahun 2011 and lompat jauh aku dapat tempat ke-3 masa tahun 2011 dan naib johan pada tahun 2012.





Sijil yang kiri and kat atasnya ada medals tu, tu sijil olahraga peringkat sekolah tahun 2011. Yang tengah tu pulak sijil olahraga peringkat daerah 2013. Aku join sukan lompat jauh je time tu and aku tak menang pun. Nangis ;( . Yang kanan hujung tu pulak sijil bola jaring. Haaa, aku pun main bola jaring jugak tau walaupun masa tu aku pendeks gila. 135 cm! Kau rasa? Hehe. (Kecil-kecil cili padi tau :p) Tapi sukan bola jaring pun tak menang jugak. Boleh masuk separuh akhir je sebab pengadil main makan rasuah. Diorang memang dah plan untuk kalahkan team sekolah aku atas beberapa sebab (dengki). Camne aku tahu? Sumbernya dari coach bola jaring sekolah aku lah. Sebenarnya, dah terang-terangan pengadil tu tipu! Takpe ar  camtu pengadil. Ni sedih ni. Ni nak nangis maki ni.



Selain sukan, aktiviti kokurikulum lain yang aku join ialah perkhemahan badan beruniform. Kat sekolah rendah aku, pelajar tahun 4, 5 & 6 DIMESTIKAN berkhemah. Disebabkan students sekolah aku masa tu tak ramai, just 200++ aje students, so, tak kisah sangat lah kalau semua students tahap 2 join perkhemahan. Best jugak tau. Boleh jadikan diorang kuli. Well, bila dah jadi senior (darjah 6), memang junior akan patuh cakap kita. Kakaklah katakan..





Aku join program perkhemahan ni 3 tahun tau. Darjah 4, 5 & 6. Tapi sijil perkhemahan ada 2 je. Hok se gi dok tau pah (gi) mane.

Sijil yang belah kanan hujung tu, sijil penyertaan untuk hari Puteri Islam tahun 2011. Masa tu, aku masuk pertandingan membuat gajet ape entah. Aku pun dah tak ingat sangat.  Masa sekolah rendah, aku join unit beruniform Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM) tau. Aku ni one and the only student yang pakai tudung bulat +  besar pi sekolah dolu-dolu (-_-) , ya know :p





Sijil Penghargaan. Untuk pengetahuan engkorang aku pernah pegang beberapa jawatan penting semasa kat sekolah rendah dolu-dolu. Antaranya ialah setiausaha Kelab Seni dan Kebudayaan tahun 2013, naib pengerusi PPIM tahun 2013, naib setiausaha rumah sukan UKM (Hijau) tahun 2013 dan naib bendahari PPIM tahun 2012. Aku pun tak tahu macam mana aku boleh jadi S/U kelab Seni & Kebudayaan sebab aku memang tak berseni dan tak minat seni. Genetik tak berseni tetapi berlagak genius mengalir di salur venaku. Gituuu. (Waa. It's Science! It's Bio! It's medic! ^_^ -_-) Sebenarnya, ada banyak lagi sijil-sijil penghargaan aku. Sijil AJK kelab persatuan, unit beruniform and rumah sukan tahun 2010, 2011 & 2012. Tapi aku tak tahu ke mana 'diorang' seme pegi. Diorang benci aku ke? Arh!! Sadisnya hati ;(



Seperti yang aku tulis kat atas tadi tu, aku pun kira handal lah jugak dalam kurikulum. Tapi tak lah bijak mana/sangat. Macam budak biasa jugak.. Bijak tu adjektif okeh! Hiraukan aje. Semuanya tu anugerah Allah.



Aku pernah terima anugerah pelajar cemerlang Exxonmobil pada tahun 2011 dan 2013. Anugerah ni, dia pilih satu atau dua orang pelajar sahaja dari darjah 4, 5 & 6 dan tingkatan 3, 4, 5, 6 bawah & 6 atas dari setiap sekolah tapi tak semua sekolah la. YANG TERPILIH SAHAJA! Pelajar universiti pun dapat. So, aku adalah antara insan bertuah yang terpilih. Syukur, alhamdulillah. Rezeki Allah nak bagi kan?




EXXONMOBIL.
THE BOARD OF TRUSTEES OF THE EXXONMOBIL EDUCATION AND SCHOLARSHIP IN MALAYSIA HEREBY AWARDS SITI HALIMAH BINTI MOHD TAHAR WITH THE HIGH ACCHIEVE AWARD.



Setiap kali aku tengok sijil ni, mesti aku akan rasa macam tak percaya je. Sungguh! Aku memang tak expect langsung yang aku boleh dapat anugerah ni sebab ramai lagi kott manusia yang lebih bijak dari aku.



Oh, ye. Pada tahun 2011, majlis Exxonmobil ni diadakan di Riyaz Heritage Resort & Spa, Kuala Terengganu and pada tahun 2013 pulak diadakan di Pusat Konvesyen Taman Tamadun Islam, Pulan Wan Man, Kuala Terengganu. Alah.. Tempat Masjid Kristal tu. Yang tahun 2012 punya aku tak dapat sebab teacher aku tak hantar borang! Penat-penat je aku isi borang tu tapi dia tak hantar pun! Bagi tong sampah makan..



Selain daripada sijil, aku pun dapat hadiah jugak tau. Nak tau apa? Sila tengok gambar di bawah.




RM600. Banyak lah tu kan? RM600 aku dapat cenggitu je. Ayah aku nak dapat RM600 pun kena kerja membanting tulang dulu.



Baucer bagi pelajar tahun 4, 5 & 6 memang berjumlah RM600 setiap tahun. Tiada lebih dan kurang. Bagi budak Uni, diorang dapat RM1000++. Alah! Best-nya XD



Selain itu, aku pun dapat anugerah ni :-




ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG PERINGKAT SEKOLAH TAHUN 2013. Masa ni, aku dapat anugerah pelajar terbaik dalam mata pelajaran BM Pemahaman (BMK) dan BM Penulisan (BMP) bagi darjah 6. Sebenarnya aku nak subjek Matematik ngan BI tapi tak boleh sebab kawan aku dah curi!!!! Alah.. Takpe ar ceni diorang, takpe ar ;(



Result UPKK dan USPSR :-




Sebenarnya aku malu XD nak tunjuk result UPKK dengan UPSR aku sebab aku tahu engkorang punya lagi havoc dan lagi meletop dari haku punya. Tapi, takpe lah.. Tunjuk aje lah. Nak malu pun tak guna gak, kan? Perkara yang betul dan dah berlalu pun. (Walaupun hakikatnya muka aku dah tebal berinci-inci.)



Exam UPKK aku dapat 6A2B. Sirah dan Adab aku dapat B. Sebenarnya aku tak sangka gak aku boleh dapat 6A sebab memang satu habuk pun aku tak study untuk exam UPKK ni. Sebelum exam aku main-main, lepas exam lagilah aku main-main. Memang kaki tangan main-main sungguh aku ni. Pulak tu, masa tengah exam tuh, aku asyik jeling orang sebelah tanpa disedari orang lain aje sebab kat sebelah aku masa tu ada budak handsome. Hiks! Gatal gak aku ni ye. Huhhu XD



Exam UPSR pulak aku dapat 4A1B. Sains aku dapat B. Sedih gak ar sebab tak dapat 5A. Tapi aku tak kisah sangat pun sebab aku dapat B subjek Sains. Masa tu memang aku dan Sains adalah MUSUH. Ketika itu, Sains dan aku memang tidak ngam dan kemceng seperti sekarang. Sains langsung tidak boleh masuk ke dalam otak aku dan otak aku pun tidak membenarkan Sains untuk membuat petempatan di dalamnya. Aku pun pernah cakap yang aku tak kisah kalau Sains aku dapat B walaupun hakikatnya aku nangis jugak sebab Sains aku B! And aku pun pernah bermimpi dan termimpi yang aku dapat 4A1D dalam UPSR. Kau rasa? Kalau aku, aku tak rasa pape pun :p



Selain kurikulum dan kokurikulum, aku pun ada jugak dapat 'hadiah & anugerah and watsoeve' dalam bidang yangentahapaapanamanyapunakutaktahu. Contoh? Alah,, bacalah.. Hehe XD



Seperti yang engkorang tahu (kalau korang dah baca entry aku yang sebelum-sebelum ni korang tahulah. Kalo tak tahu, maka rajinkanlah diri anda untuk membaca mereka), aku ni memang minat dengan subjek Bahasa Inggeris. Sangat minat. Sama ada dalam mengarang mahupun bercakap. Walaupun begitu, tak lah bermakna aku tak suka dengan Bahasa Melayu. Bahasa ibunda tuh!



Haa.. Disebabkan aku ni memang minat BI, so, aku telah terpilih kerana telah dipilih oleh teacherku yang baik hati kerana telah memilih aku untuk mewakili sekolah ke pertandingan Smart English peringkat daerah ketika di darjah 4,5 & 6. Huu.. Waktu ni, aku rasa aku ni Australian sangattt!






Sijil pertandingan Smart English tahun 2011 - 2012 - 2013 .



Sebenarnya, sijil yang tahun 2012 tu bukan sijil asli. Tu sijil penghargaan dari pihak sekolah aje. Sijil aslinya aku enggak tahu di mana. Mungkin hilang. Yeobo, odi isso? (Baby (sayang), where are you going?)



Sepanjang menyertai Smart English, sekolah aku telah berjaya merangkul tempat ke-4 pada tahun 2011, tempat ke-3 pada tahun 2012 dan naib johan pada tahun 2013. Kau nampak tak tu? Prestasi semakin memberangsangkan kan? Australian sangattt!



Selain Smart English, aku pun pernah mewakili sekolah dalam pertandingan bercerita untuk Majlis Tilawah Al-Quran (MTQ) peringkat Pusat Kegiatan Guru (PKG) Manir. Tapi, aku tak pernah menang pun. Dapat saguhati aje. Tapi takpe. At least dapat jugak kan?


 

Kiri - 2012
Kanan - 2013





Sijil Penyertaan Pertandingan Membuat Buku Skrap Jawi 2012 dan Sijil Penyertaan Kem Bestari Solat 2008. Sebenarnya 6 tahun berturut-turut (2008-2009-2010-2011-2012-2013) aku join Kem Bestari Solat tanpa pernah miss hatta sehari pun tapi sijil ada satu je. Lagi 5 sijil aku tak tahu la diorang pergi merewang ke mana. Mungkin mereka mencari makwes or pakwes di dalam fail orang lain KOT.





Sijils, pingats and medal ni semenye aku dapat daripada anugerah NILAM = Nadi Ilmu Amalan Membaca. 4 jenis pingats, 1 jenis medal dan 5 jenis sijils yang berbeza-beza bentuk dan coraknya.



Meh aku senaraikan.



Darjah 2 - 2009 => Gangsa
Darjah 3 - 2010 => Perak
Darjah 4 - 2011 => Emas
Darjah 5 - 2012 => Nilam
Darjah 6 - 2013 => Nilam



Engkorang fikir senang ke nak dapat anugerah ni? Tiap-tiap hari aku baca buku (walaupun hakikatnya tak baca pun -_-) then catit/catat kat dalam buku program NILAM, okeh. Untuk pengetahuan engkorang, sepanjang 5 tahun aku berkecimpung (oceh!) dalam program Nilam ni, adalah kot dalam 11 atau 12 buah buku Nilam yang aku ada sebab aku beli.



Dua tahun lepas (2014), selepas aku masuk sekolah menengah, aku pun beri ar buku tu kat adik aku, Zameri (2016 - 11 tahun) sebab nak dia copy paste apa yang aku dah tulis ke dalam buku Nilam dia sebab aku tahu dia malas membaca. Tapi kau tau apa yang dia buat dengan buku NILAM aku tuh? Dia guna buku Nilam aku tu untuk bungkus nasi lemak versi pasir mentah tak perlu dimasak terlebih dahulu dengan kenkawan perempuansss dia (sebab dia tak ramai kawan lelaki). Kau tahu apa yang aku rasa? Rasa macam nak lenyet-lenyet je budak tu. Membazir duit aku jer beli buku Nilam tu yang harganya 70 sen setiap satu.



So, jumlah pembaziran ialah - RM 0.70 x 11 = RM 7.70 !!!



Aku beli Big Apple kat Giant pun manyak bagus!



Dot.Dot.Dot



Masa kat sekolah rendah, mesti engkorang ada pegang jawatan apa-apa kan? Macam pengawas sekolah ke, Pembimbing rakan sebaya ke, tak pun Pengawas pusat sumber (pengawas pustaka) . Kan? Kan? Haa.. Aku pun cenggitu jugak. Tapi, aku ni jenis tamak sikit, Kalau boleh, semua jenis jawatan aku nak pegang. Semua jenis baju aku nak pakai. HikHok! Over kan? Tapi, malangnya. Sekolah rendah aku dolu-dolu ada pengawas sekolah ngan pengawas pustaka jep :( Sobs sobs ;(



Masa aku darjah 1 & 2, aku jadi murid biasa aje. Biasalah.. Masa ni kan, baru nak mengenal erti alam persekolahan yang sebenar. Jadi bos kepada mak ayah lagi masa ni. Nak suruh pergi ambik dan hantar tiap-tiap hari ke sekolah (tapi aku tak. Aku rare! Aku berani! First day sekolah, aku dah pergi naik basikal je wey! Hebat tak? Hiks >_<). Masa ni zaman bawak beg bertayar ke sekolah lagi. Diorang fikir sekolah tu airport ke apa nak bawak beg tayar-tayar bagai. Menyampah! Aku jugak pelajar yang bagus. Bawak je beg galas kat belakang yang aku dapat sempena anugerah pelajar cemerlang masa kat PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) masa 6 tahun sampai koyak rabak beg tu masa akhir tahun sebab buku banyak dan  berat sangat. Engkorang tau tak yang aku ni hanya mampu teguk air anggur telan air liur aje bila tengok students lain bawak beg versi tayar-tayar. Huuuu...



Masa darjah 3 & 4, aku jadi PSS (pengawas pustaka ye kenkawan). Pakai baju pink, tudung pink (tudung aku kelakau giler masa ni) and kain merah. Lawa giler pakaian! Sebenarnya, aku terpilih aje untuk jadi pengawas sekolah, tapi aku rasa pengawas sekolah tu cam tak best je, besides baju dia hodoh giloss (baju biru, tudung biru, kain biru gelap), lepas tu aku tolak tawaran tu. Then, ustazah aku selaku guru kelas 2 Tekun (Tekun => kelas aku dari darjah 1 sampai darjah 6) pilih kawan aku. Tahun hadapannya, dia membajet dengan aku sebab dia pengawas sekolah and aku ni pengawas pustaka je. Eheh! Kalau aku tak tolak tawaran tu, kau pakai baju putih seluar hitam je k! So, janganlah nak membajet sangat :p Oh, kawan aku tu lelaki.



Masa darjah 5 & 6 pulak aku jadi pengawas sekolah. Sebenarnya mak aku tak bagi aku jadi pengawas sekolah, tapi aku nak jadi jugak then aku mengamuk. Jalan kuat-kuat atas rumah then masuk bilik lepas tu tutup pintu (lebih kepada menghempas pintu sebenarnya) bilik kuat-kuat. Bila aku ingat balik kan, macam bangan abadi je buat camtu.. Waaa! I'm so ashamed of my previous self! Btw, masa tu aku darjah 4.






Bangga!

Dari kanan : Watikah Perlatikan Pengawas Sekolah 2012, Watikah Perlantikan Pengawas Sekolah 2013, Sijil Penghargaan Pengawas Sekolah 2012, Sijil Penghargaan Pengawas Sekolah 2013, Sijil Penghargaan Pengawas Pusat Sumber Sekolah 2011 & Watikah Perlantikan Pegawas Pusat Sumber Sekolah 2011. Watikah Perlantikan and Sijil Penghargaan Pengawas Pusat Sumber Sekolah tahun 2010 yang aku punya hilang. Aku tak tahu lah sijils tu hilang ke mana.





Mine :)





Aku, semasa hari terakhir persekolahan tahun 2013. Masa ni tengah tunggu majlis terima result UPSR bermula. Untuk pengetahuan engkorang, ni masa zaman jahiliah lagi. Tudung sekolah aku pendek giler masa ni sampai nampak rambut (sebab rambut aku pun panjang). Yang satu lagi nampak tengkuk. Kalau zaman dolu-dolu (zaman sekolah rendah) tak hairan sangat pun kalau tudung pendek, tapi sekarang bila dah matang sikit (walhal takpun) baru aku sedar yang pakai tudung pendek tu salah, berdosa! Sekarang ni nak pakai tudung pendek pun aku malu. Tak sanggup XB.

It's called Hidayah Allah. Syukur, alhamdulillah.



Oh, ye! Untuk pengetahuan engkorang, kelas Tekun tu kelas pertama. Kelas kedua namanya Maju. Kat sekolah rendah aku dolu-dolu, ada dua kelas aje. Tekun dan Maju. Cogan kata sekolah rendah aku pulak, "Tekun Maju!". Hehe :D Just untuk knowledge.



Okeh la. Aku rasa itu aje kot 'perkara' yang buat aku rasa sangat bangga sampai tulis kat dalam blog macam takde orang lain je yang lebih hebat dari aku. Pui! Oit, Cik Siti! Kakpaten (Fatin Liyana) lagi hebakk dari kau keh :p

Yerr. Aku tahu tuh. FL lagi hebat dari aku. FAKTA yang terang lagi bersuluh dan tidak boleh didustakan lagi. Tiada yang benar selain yang benar belaka.



P/S : Engkorang janganlah fikir aku tulis entri ni sebab nak show-off tentang 'kehebatan' aku masa sekolah rendah dolu-dolu, k? Aku just nak share aje. Lagi pun, aku bukannya hebat sangat pun. Biasa-biasa aje. Ada lagi beriban orang kat luar sana yang lagi hebat dari aku. Okeh?



Aku harap, bila engkorang baca entri ni, engkorang boleh la renung sekejap, fikir seketika. Kejayaan yang aku dapat semasa di sekolah rendah tu bukan senang nak dapat tau. 6 TAHUN aku berkorban tenaga dan masa untuk dapat semua tu. So, ambillah ikhtibar dan pengajaran bahawasanya (oceh!) kejayaan tidak boleh dicapai dalam waktu sesaat, dengan usaha sebesar zarah dan tanpa apa-apa pengorbanan. Note it in your mind, okeh?



Aku harap bila engkorang baca entri ni, semangat dalam diri engkorang untuk berjaya dalam hidup tu tambah berkobar-kobar lah ye? Ingat, nak berjaya bukan senang. Nak senang tak boleh berjaya. Itu aje lah nasihat dari aku..



Aku mitok maah bbanyok kalu entri aku kkali ning pangjang jjegung. Mung letok je lah dalang pale mung tu yang aku ning memang suke tulih entri pangjang-pangjang. Neh? ( huruf e dalam perkataan neh disebut seperti huruf e dalam perkataan enak).



Terjemahan :



Aku minta maaf banyak-banyak kalau entri aku kali ni terlalu panjang. Kau letak aje lah dalam kepala kau tu yang aku ni memang suka tulis entri panjang-panjang. Eyh?





Analisa : Bahasa Terengganu memang kedengaran kasar. Tetapi hakikatnya, bahasa Terengganu ini lembut sahaja tetapi kasar pada pendengaran kerana loghat.



SALAM SAYANG,






Thanks for reading this  entry ^_^

Aku Pembawa Talasemia

Assalamualaikum and hye semua :') . :') . Hanya mampu senyum. . Soooo, I gonna go to Klinik 1Malaysia at UTC, PB Square, K. Te...