Friday, 27 November 2015

Kisah Di Sebalik Buku 365 by Dr. Anwar Fazal



 Assalamualaikum dan selamat pagi semua..
 

14 November yang lepas, aku ada beli sebuah buku ni. Nak kata beli secara online tu tak jugak sebab aku teks (mesej) direct kepada seorang sis yang buat dropship untuk buku  yang dijual. Kiranya macam beli 'atas talian' la.

Pada 22 November lepas, aku dapat satu mesej daripada sis yang buat dropship tu. Dia cakap, buku yang aku nak tu sudah di-pos. Dan, keesokan harinya tu buku tu sampai betul-betul depan rumah aku.

Disebabkan ni first time aku beli barang secara atas talian, so gelabah jugaklah bila van pos laju sampai depan rumah aku. Gelabah + excited. Kau rasa? HukHuk.

Bila dapat je buku tu kat tangan aku, terus aku naik atas rumah then tayang buku tu yang still bersampul dengan sampul 'pos laju' depan mak aku sambil sengih-sengih kambing (sebab dah dapat buku yang aku beli). Abang aku yang tengok 'benda' yang aku pegang tu cakap, "Eleh, bende kecik je pun, siap pos laju."

Aku just buat donno je dengan dia sebab dia memang macam tu. Ade je hok dok kene. Dok penoh (pernah) puah ati ngang (dengan) orang.  Tapi mak aku balas, "Benda kecik. Mung ingat dari mane benda tu hor? Nung. KL nung." Then, abang aku senyap tak kata apa. Wooho. Padan muka 'kena' dengan mak.




Ini dia barang yang aku beli tu. Masih kemas bersampul.

Selesai aku duk tayang 'benda' tu depan mak aku, aku terus masuk bilik. Tak sabar nak buka. Tak sabar nak tengok. Dan, tak sabar nak baca.
Masuk bilik, terus aku buka parcel tu. Then, ini dia..





365 by Dr. Anwar Fazal.

Excited giloss bila aku tengok buku ni. Dah lama aku cari buku 365 ni, tapi tak jumpa-jumpa jugak. But now, finally dapat jugak aku pegang & baca buku ni. Gumbira.


Budak yang terlebih excited bila dapat buku 365. Muka tak boleh blah betul.


Oceh, membacanya aku! HekHek.. Again, muka memang tak boleh blah.

***

Oh, ya! Aku beli buku 365 ni dari Sahabat e Nuur dan sebenarnya buku ni di-pos dari Kelantan, bukannya KL. So, maknanya apa yang mak aku cakap tadi tu salah lah. HewHew. Okay, just ignore it.

Sebelum aku bercerita dengan lebih lanjut tentang buku 365 ni, aku nak memperkenalkan kepada korang semua (kepada sesiapa yang belum tahu) terlebih dahulu siapa sebenarnya Dr. Anwar Fazal ni.



Yang kiri tu Dr. Anwar Fazal, penulis buku 365. Yang kanan tu pulak Fatin Liyana, blogger terkenal Malaysia a.k.a isteri Dr. AF. Siapa tak kenal, kan?

Okay, start citer.

Bila aku belek je buku ni, perkara ketiga aku nampak ialah 'tulisan' ni. By Dr. AF.


Mungkin korang tak nampak and tak boleh nak baca sebab gambar terbalik, so aku rajinkanlah diri aku untuk retype apa yang Dr. AF tulis kat dalam buku tu.
 

Buat 2 wanita tercinta:

Ibuku syurgaku Zarina Md. Aslam.
Tanpamu, aku tidak mampu membaca, menulis, mengira & mengenal dunia.

Kedua, Isteriku bidadariku Nur Fatin Liyana Asri.
Adamu menyempurnakanku & ini hadiah hari lahirmu yang pertama sebagai isteriku.

Seterusnya, abah, adik-adik, ahli keluarga & semua yang mengenaliku di alam realiti & alam maya.

Selamat membaca.
Dengan namaNya.


Bila aku baca 'ayat' ni, tiba-tiba aku rasa macam, alahai... sweet-nya Dr. AF ni. Untungnya Kak Fatin Liyana dapat suami macam dia. Kan best kalau aku dapat suami macam ni jugak. HekHek. Oceh! Berangan sudaa..

But, seriously bagi aku Dr. AF memang sweet. Ramai mana sangat suami zaman sekarang ni yang tulis dan terbitkan buku sempena hadiah hari lahir isteri? Ramai mana? Ada, tapi sedikit sahaja. Boleh dikira kot. Sebab tu la aku rasa Dr. AF ni SANGAT sweet.

Done baca page tu, aku baca page sebelah, sebelah dan sampailah akhir. And, apa yang aku boleh komen tentang buku ni ialah buku ni bagus. No wonder lah kalau buku dapat anugerah BUKU MELAYU MPH TERBAIK 2014 & BUKU TERLARIS 2014/2015.

Memang betul. Bila aku baca setiap patah kata yang Dr. Anwar nukilkan dalam buku ni, aku rasa macam aku lebih dekat Pencipta. Apa yang dia tulis, betul-betul rasa dekat dengan hati. Kadang-kadang tu ada jugak lah rasa sentap bila baca part yang betul-betul kena atas batang hidung aku ni. Selain daripada quotes, Dr. AF ada jugak tulis beberapa 'ilmu' yang boleh kita amalkan dalam kehidupan. Contohnya, macam doa penerang hati dan adab-adab sebelum tidur.

Korang jangan silap:
Aku puji buku ni bukan sebab penulis buku ni ialah Dr. Anwar Fazal and suami kepada blogger terkenal Fatin Liyana. Tapi aku puji buku ni sebab buku ni bagi memang bagus. And, ianya sesuai untuk sesiapa yang sedang 'mencari'.

Bagi aku, tak rugi pun aku keluarkan duit untuk beli buku ni. Malah, aku rasa berbaloi je. Memang "worth it". Lebih berbaloi la daripada beli novel cinta. Kalau novel cinta, nak baca banyak kali memang bosan sebab benda yang sama je. Beside, kalau baca novel cinta sekali aje pun, memang dah boleh hafal macam mana jalan cerita-nya. Tapi, kalau buku ni, nak baca ulang-ulang pun takpe. Malah, lebih bagus.

Kat sini, sudilah aku nak kongsikan satu quotes dari buku ni. Sebenarnya niat di hati nak kongsi banyak. Tapi aku takutlah pulak nak share sebab tak dapat kebenaran dari Dr. AF. Besides, kalau aku share banyak-banyak quotes dari buku ni, nanti mesti 'tak ramai' orang yang nak beli dan baca buku 365 ni sebab dah baca quotes tu dari blog aku ni. (Aku cakap macam ramai sangat je yang baca blog aku. HewHew.)



Betul la kan?
"Dunia hakikatnya bukan tempat tinggal, hanya tempat meninggal."

Kita cuma menumpang di dunia ni untuk suatu tempoh sahaja. Nanti, bila dah sampai waktu, Allah akan tarik jugak nyawa kita. Tempat tinggal kita nung di sana, syurga @ neraka. Huuu.. Tetiba je aku rasa seriau. Mati bukannya kita tahu bila, kan? Dah lah amal ibadat aku ni ciput aje.

Dot. Dot. Dot.
Oh, mesti korang terfikir kan (kalaulah) macam mana aku tahu tentang kewujudan buku ni. Sebenarnya, hari tu aku ada la stalk blog FL then terbaca satu entri pasal buku ni. Entri tu dah lama. Bulan Julai. Sebab tu lah kat atas tu tadi aku kata 'aku dah lama cari buku ni'. Gituuu.
Harga buku 365 by Dr. Anwar Fazal ni berharga RM30. Kalau ditambah dengan postage, RM7 jadi total RM37.

Kepada sesiapa yang berminat untuk memiliki buku ni, boleh emel aku ke nauraqaseh2001@gmail.com . Tapi, kalau nak mudah, kau follow je Sahabat e Nuur di IG dan Twitter (@sahabatenuur) dan Facebook Page (Sahabat e Nuur). Tapi, kalau korang nak lebih lebih lebih mudah, boleh terus je emel ke sahabatenuur@gmail.com atau call ke nombor 0195510129 (Agent sah Sahabat e Nuur). Insya-Allah, korang akan dilayan XD .

Selain daripada buku 365, buku lain juga ada dijual oleh Sahabat e Nuur. Antaranya, #Chenta , 30 Hari Mencari Tuhan , Ada Iman Baru Syok , #88LoveLife , Aku Ada Wali , Aku Bukan Ust U-Tube , Amoi Berhijab , Catatan Mat Luthfi , Reinkarnasi , Rehabilitasi , Diagnosis & Diagnosis 2 , Esc , Frostbite , Henshin , Henshin Muslimah , Ikhwah Pakai Jeans , Infiru , Lagenda Budak Usrah , Momento , The Other Side of the Coin , Tenggelam Kapal Van Der Wijack dan banyak lagi.


Aku rasa sampai sini je entri aku untuk kali ni. Jumpa lagi di entri yang akan datang. Assalamualaikum!


Thanks for reading this entry ^_^


#Ini bukan entri promote. Harap maklum.

Tips Menghilangkan Keputihan Pada Wanita Secara Alami


Assalamualaikum..

Aku perhatikan sekarang, ramai sangat perempuan yang selalu mengadu pasal masalah keputihan diorang. Keputihan itulah, keputihan inilah. Sampaikan ada sesetengah orang tu sanggup menghabiskan duit sampai RM100 semata-mata nak beli produk untuk hilangkan keputihan.

Aku tak kata salah pun dia beli produk. Tapi, bagi aku membazir aje beli produk tu semua. Dah lah produk tu mahal lepas tu kita tak tahu menjadi or tak. Aku ni jenis yang kurang percaya kepada produk-produk sebegini. Sebabnya kebanyakan produk zaman sekarang guna bahan kimia sebagai bahan utama. Sesetengah bahan kimia boleh beri efek yang buruk pada kita kalau tak sesuai. Sebab tu lah aku risau+takut sangat. So, aku akan cuba mengelakkan diri sedaya yang aku mampu untuk guna produk berbahan kimia.

"Tapi, kalau tak guna produk berbahan kimia, nak guna apa lagi"

Haa.. Inilah tujuan aku tulis entry ni. Hari ni aku share beberapa tips untuk menghilangkan keputihan pada wanita. Tips ni tak perlu keluarkan duit beratus-ratus sebab tips ni hudred percent guna bahan alami.
 

Tips Menghilangkan Keputihan Pada Wanita Secara Alami

1. Cara mengilangkan keputihan dengan DAUN SIRIH
Untuk mengubati keptihan abnormal, kita boleh menggunakan daun sirih yang dipetik dari pokok ataupun yang sudah diproses menjadi sabun. Untuk membasuh alat reproduksi (vagina), rendam daun sirih dalam air selama satu hingga dua jam, kemudian gunakan air tersebut untuk membersihkan alat reproduksi. Kalau korang pilih untuk guna sabun sirih, perhatikan jumlah asid sabun tersebut. Pilih sabun yang kadar asidnya yang tak terlalu tinggi supaya ekosistem bakteria di alat reproduksi tak rosak.

2. Cara menghilangkan keputihan dengan BIJI KETUMBAR
Rendam biji ketumbar di dalam air selama satu malam. Ketika bangun tidur pada waktu pagi, minum air rendaman ketumbar tersebut. Pastikan sebelum minum air ketumbar, korang tak makan atau minum apapun.

3. Cara menghilangkan keputihan dengan AKAR BAYAM
Akar bayam boleh menghilangkan keputihan yang tak normal kerana akar bayam memiliki siat anti bakteria yang sangat tinggi untuk melawan keputihan. Blender akar bayam sehingga menjadi jus dan minum jus akar bayam tersebut dua kali sehari untuk menghilangkan keputihan.

4. Cara menghilangkan keputihan dengan BAWANG PUTIH
Potong seulas bawang putih menjadi bahagian, kemudian letakkan di atas alat reproduksi anda sebelum tidur. Biarkan sampai pagi.
--> Sejak zaman dahulu lagi bawang putih dipercayai boleh menyembuhkan keputihan.


Aku rasa ini sahaja yang boleh aku kongsikan tentang tips menghilangkan keputihan. Harap boleh membantu korang-korang yang ada masalah ni.


P/S: Kalau ada cara alami lain yang dipercayai boleh hilangkan keputihan, boleh tulis kat komen.. Mana tahu kot-kot boleh membantu.. Terima kasih :)



Thanks for reading ^_^

JOM BELAJAR BAHASA TERENGGANU! PART1



JOM BELAJAR BAHASA TERENGGANU! PART1






Assalamualaikum..

Aku tahu kat luar sana mesti ramai kan yang nak pandai berbahasa Ganu ni, kan? Well, bahasa Ganu kan unik. Susah nak ikut tapi senang nak faham.. Orang 'bandar' memang susah nak berbahasa Ganu sebab lidah korang lembut. Tapi, aku dan orang Ganu lain senang aje sebab lidah kitorang ni tak kasar tapi sado.. Orang Ganu kata, katang!

Mak aku sendiri yang cakap bahasa Ganu ni rare dan bahasa paling bagus+baik walaupun sedikit kasar.. Sebabnya? Aku pun tak tahu tapi mak aku cakap macam tu..

So, atas idea aku sendiri, aku cadang nak buat kelas bahasa Terengganu kat blog aku. Since aku ni anak jati Ganu and boleh berbahasa Ganu dengan baik, so aku rasa tak salah kot kalau aku ajar orang-orang yang nak belajar bahasa Ganu ni.. Walaupun bahasa Ganu aku tak sebaik emak aku.. Well, yeah! Aku dah sedikit kebandaran..

So, our class begins here!


1) Korang yang nak berbahasa Ganu kena tahu yang orang Ganu memang suka sangat dengan huruf 'ng'. Kalau boleh semua perkataan nak letak huruf 'ng' kat belakang.

Contoh ayat: "Arif makan ikan."
Orang Ganu will say: "Arif makang ikang."

Huruf 'ng' kat perkataan makan dan ikan kena sebut terang sangat.. Hope korang faham la..

2) Orang Ganu tak boleh nak sebut huruf 'S' kat akhir perkataan. Orang Ganu akan tukar huruf 'S' kepada 'H'.

Contoh ayat: "Arris, buka kipas jap. Panas gila hari ni. "
Orang Ganu will say: "Arih (Areh), buke kipah jak. Panah gile ari ning."

Kalau ada orang Ganu yang boleh sebut 'pedas' dengan membunyikan S dengan jelas, itu bermakna dia orang Ganu yang stay kat area bandar.
P/S : Tak semua perkataan yang akhir dengan huruf 'S', orang Ganu tukar ke huruf 'H'. Bergantung kepada perkataan, contohnya perkataan bahasa Inggeris.

3) Orang Ganu suka mencarut. Lebih-lebih lagi orang lelaki dan orang tua. Remaja perempuan jarang mencarut. Tapi, orang Ganu mencarut bukannya betul-betul maksudkan carutan tu.

Contoh ayat: "Eh, Samad. Kau tengah buat apa tu?"
Orang Ganu will say: "Eh, Bodo (Bodoh). Mung tengoh wak natang ape hor?"

Orang lelaki Ganu selalunya menggantikan nama kawan atau sesiapa aje yang dia nak dengan 'Bodo'. 'Bodo' kat sini bukan bermaksud 'bodoh'. Tapi boleh dikatakan bermaksud 'awak'. 'Natang' pulak bukan bermaksud 'binatang', tapi ia bermaksud 'perkara'. Cara sebut perkataan 'natang' ialah dengan menggandakan huruf 'n' di hadapan perkataan seperti ini, 'nnatang'.
P/S: Semua carutan bergantung kepada ayat. Kadang-kadang, bila orang Ganu marah marah, dia akan panggil orang, "Eh, beruk!" Jadi, hati-hati..

4) Orang Ganu suka menggunakan 'sabdu' pada awal perkataan. 'Sabdu' bermaksud menggandakan huruf yang di awal perkataan.

Contoh ayat: "Siapa yang main telefon aku?"
Orang Ganu will say: "Ppiye hok mmaing tepung/tepong aku?"

P/S: 'Sabdu' di awal perkataan bergantung kepada perkataan juga. Ada perkataan, orang Ganu tak guna 'sabdu'. Contohnya, 'buku'.

5) Perkataan 'yang' ditukarkan kepada 'hok'.

Contoh ayat: "Eh, baju yang warna ungu tu aku punya lah."
Orang Ganu will say" "Eh, baju hok kaler ungu tu hok aku la."

P/S: Perkataan 'hok' yang berwarna biru ialah dari perkataan 'hak' yang di-Terengganukan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

New Vocab - Terengganu
1.     Hok => Hak/Yang
2.     Nebbeng => Sombong (Huruf 'e' berwarna merah disebut seperti huruf 'e' dalam perkataan enak)
3.     Gong => Sombong/Bangga diri
4.     Dduli => Ambil kisah (Dalam english disebut 'care')
5.     Taik => Tahi
6.     Ppiye/Sape => Siapa
7.     Jubor => Punggung
8.     Nnape/Mende => Apa
9.     Wakpe => Kenapa
10.Dok => Tak



-OK, sampai kat sini dahulu untuk PART1. PART2 akan disambung. Tunggu!



Thanks for reading this entry ^_^

Aku Pembawa Talasemia

Assalamualaikum and hye semua :') . :') . Hanya mampu senyum. . Soooo, I gonna go to Klinik 1Malaysia at UTC, PB Square, K. Te...