Saturday, 25 June 2016

JOM BELAJAR BAHASA TERENGGANU! PART2











Assalamualaikum...



Bersambung lagi kita ya? OK, jom belajar >_^



1) Orang Ganu banyak menggunakan perkataan yang sama tetapi bermaksud lain-lain.



Contoh ayat: "Amir, kau larat tak nak baling batu ni dalam semak?"

Orang Ganu will say: "Amir, mung rok dok nok lepo batu ni dalang rok?"



Contoh ayat: "Eh, baju yang warna ungu tu aku punya lah."

Orang Ganu will say" "Eh, baju hok kaler ungu tu hok aku la."



2) Orang Ganu men-Terengganu-kan bahasa Inggeris.



Contoh ayat: "Janganlah menjerit! Bisinglah."

Orang Ganu will say: "Doh payoh lah cering! Bising."



Perkataan 'cering' diambil dari perkataan 'cheering' yang bermaksud 'bersorak'.



3) Orang Ganu mempunyai menggandakan sesuatu perkataan dengan suatu perkataan yang lain untuk memaksudkan 'sangat'.



Contoh ayat: "Lisa, perlahanlah sikit televisyen. Bising sangat."

Orang Ganu will say: "Lisa, selow (slow) lah sikit tv tu. Bising bango!"



Perkataan 'bango' di belakang perkataan 'bising' bermaksud 'sangat'. Sangat bising.



Contoh ayat: "Takut lah aku nak keluar rumah. Gelap sangat kat luar."

Orang Ganu will say: "Takok ah aku nok kuor rumoh. Gelak seguk luor."



Perkataan 'seguk' di belakang 'gelak' bermaksud 'sangat'. Sangat gelap.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------



New Vocab - Terengganu

1.       Putih lepuk => Sangat putih/cerah

2.       Meroh nerang => Sangat merah

3.       Itang legang (Hitam legam) => Sangat hitam

4.       Kuning sior (si-'yor) => Sangat kuning

5.       Kaler => Warna

6.       Nngita => Intai

7.       Ddene ppe' => Sangat manja (Huruf 'e' di dalam kedua-dua perkataan disebut seperti huruf 'e' dalam perkataan enak.)

8.       Seddhe => Sengaja

9.       Lebong (Lebom)/Nnawok/Pelawok => Tipu

10.   Kkoya => Poyo/khayal



-OK, sampai kat sini dahulu untuk PART2. PART3 akan disambung. Tunggu!



Baca: Jom Belajar Bahasa Terengganu!

·         Part 1



Thanks for reading this entry ^_^


Post a Comment

After Two Months | My Updated

Assalamualaikum and hye everyone ;') . It's been like 2 months already since my last write up which was on 09/10/2017. I wrote abo...